Gebruikers en Groepen aanpassen via Spreadsheet Sync

Gewijzigd op Fri, 16 Dec 2022 om 03:03 PM

In sommige gevallen is het niet mogelijk of gewenst om een automatische synchronisatie via bijvoorbeeld Parnassys, Basispoort, SOM of Magister in te stellen met COOL. Wellicht maken jullie nog geen gebruik van één van deze leerling administratie systemen en kan er dus niet rechtstreeks met COOL gesynchroniseerd worden om gebruikers automatisch aan te maken. In dat geval kan een Spreadsheet synchronisatie de oplossing zijn.


Neem daarvoor contact op met onze Support-afdeling via support@cloudwise.nl. Wij zullen kijken of het handig is om een Spreadsheet synchronisatie voor jullie op te zetten. 


Hoe ziet zo'n Spreadsheet er uit?


In Google Drive maken wij een Spreadsheet aan, deze noemen wij "Schoolstructuur - Schoolnaam". We voegen een aantal tabbladen aan deze spreadsheet toe, namelijk: 


Leerkrachten


Leerlingen


Medewerkers


Organisatie


ID kolom


Bij ID geven wij een bron ID op voor de gebruiker waarmee COOL deze gebruiker kan identificeren. Meestal stellen wij een ID in als voornaam+achternaam, maar het kan ook een willekeurig getal zijn. Zolang het maar een uniek ID is.


Voornaam kolom


De voornaam van de gebruiker zonder tussenvoegsel


Achternaam kolom


De achternaam van de gebruiker inclusief tussenvoegsel, bijvoorbeeld de Bakker.


Groep(en) kolom


Voor leerkrachten en leerlingen geef je de bijbehorende groep of groepen aan. Op basis van een komma wordt een scheiding gemaakt, zet dus geen spatie tussen de groepsnamen en de komma's in.


Tabblad Organisatie


Dit tabblad maakt voor onze synchronisatie duidelijk welke tabbladen gebruikt moeten worden. Dit tabblad wordt meestal alleen door ons beheerd. Onder de kolom 'Locatie' plaats je de naam van de namespace die in COOL onder 'Locatie instellingen' is opgegeven. Onder de kolom 'Sheet' geef je de naam van het tabblad in de Spreadsheet op. Onder de kolom 'Rol' geef je aan of de gebruikers in het tabblad onder 'staff', 'teacher' of 'student' vallen. Op basis van deze informatie wordt  gekeken naar de 'Locatie instellingen' voor deze verschillende rollen om zo de mailadressen op te stellen en de wachtwoorden in te stellen. Ook zorgt dit ervoor dat de gebruikers in Google Workspace automatisch in een specifieke Organisatie Eenheid (OE) terecht komen.


Spreadsheet synchronisatie starten


Hoofdbeheerders kunnen in COOL een Spreadsheet synchronisatie starten:


1. Open het COOL portaal. Ga via de negen rondjes rechtsboven naar 'COOL beheer'.2. Klik op 'Synchronisatie' en vervolgens op 'Spreadsheet sync'.3. Bij de optie 'Spreadsheet' zoek je de naam van de Spreadsheet op. Het is handig om eerst een simulatie synchronisatie te draaien zodat je eventuele problemen van tevoren kunt oplossen. De optie 'Gebruikers opruimen' zorgt er voor dat gebruikers die eerst wel maar nu niet meer in de Spreadsheet staan uit COOL verwijderd worden en in Google Workspace geblokkeerd worden. De optie 'Groepen opruimen' zorgt ervoor dat groepen die eerst wel maar nu niet meer in de Spreadsheet voor komen uit COOL verwijderd worden en in Google Workspace ook verwijderd worden. Zodra je de simulatie hebt gestart zie je een knop verschijnen om de sync te bekijken. Afhankelijk van de grootte van de Spreadsheet kan het enkele minuten duren voordat er resultaten verschijnen, ververs de pagina af en toe om de voortgang te zien. 


Mocht je in de logs een foutmelding zien, laat het ons weten, dan kunnen wij kijken wat er mis is gegaan.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren